L & B: PROCLAMATIE             STAATSVERORDENING

 

5 oktober 1793, het 2e jaar van de enige echte Franse Republiek

 

Op verzoek van de openbare onderzoekscommissie heeft de Nationale Vergadering het volgende besluit uitgevaardigd:

Artikel I: De Franse tijdrekening begint op de dag dat de Republiek werd opgericht op 22 september 1792 (bedrieglijke tijdrekening) als volgens het observatorium van Parijs de zon om 9 uur, 18 minuten en 30 seconde in de ochtend de ware herfst equinox bereikt in het teken van Libra.

Artikel II: De bedrieglijke tijdrekening is afgeschaft voor burgerlijk gebruik.

Artikel III: Het begin van elk jaar is vastgesteld om middernacht met ingang van de ware herfst equinox volgens het observatorium van Parijs.

Artikel IV: Het 1e jaar van de Franse Republiek is begonnen om middernacht, 22 september 1792 en is geëindigd om middernacht tussen 21 en 22 september 1793.

Artikel VII: Het jaar is onderverdeeld in 12 gelijke maanden van elk 30 dagen, waarna er vijf dagen overblijven om het gewone jaar vol te maken en die tot geen enkele maand behoren; zij worden de ‘extra dagen’ genoemd.

Artikel VIII: Elke maand is onderverdeeld in 3 gelijke delen van 10 dagen die decennia worden genoemd en van elkaar worden onderscheiden als 1e, 2e en 3e decennium.

Artikel XI: De dag is van middernacht tot middernacht verdeeld in 10 gelijke delen; elk deel is telkens opnieuw verdeeld in 10 gelijke delen. De verplichting van dit artikel gaat pas in op de 1e dag van de 1e maand van 3e jaar van de Republiek.

Artikel XIII: De nieuwe kalender wordt inclusief gebruiksaanwijzing verstuurd naar administratieve instanties, naar gemeenten, naar rechtbanken, naar vredesrechters, naar alle leraren en onderwijzers, naar het leger en naar populaire bedrijven. De Voorlopige Uitvoerende Raad stelt de ambassadeurs, consuls en andere vertegenwoordigers van Frankrijk in het buitenland op de hoogte.

Artikel XV: Professoren, docenten en leerkrachten, vaders en moeders en al degenen die leiding geven aan de opvoeding van de kinderen van de Republiek, zullen zo spoedig mogelijk uitleg krijgen over de nieuwe kalender, overeenkomstig de bijgesloten instructies.

 

http://mjp.univ-perp.fr/france/1793ererep.htm