L & B: VONDST        SHIVA UIT DE ANDES?

 

Nabij het Indiase dorp Vandamangalam is bij archeologische opgravingen een opzienbarende megalithische vondst gedaan. Naast de overblijfselen van vaartuigjes werden stenen beeldjes gevonden met zowel Aziatische als Amerikaanse kenmerken.

 

Studenten van de Mahavidyalaya universiteit in Enathur hebben, onder het toeziend oog van professor Ramakrishna Pissipathy, een uitgestrekt gebied blootgelegd waar al eerder voorwerpen uit de steentijd waren gevonden. De meeste opgegraven beeldjes stellen dieren voor, waarvan sommigen grote gelijkenis vertonen met typisch Zuid-Amerikaanse soorten zoals gordeldieren en miereneters. Een beeltenis van Shiva kan evengoed worden toegeschreven aan Quetzalcoatl uit de Azteekse mythologie. Dr. Vikash Padmavathy, woordvoerder van het onderzoeksteam, twijfelt niet aan een grensverleggende interpretatie. 

   "Een paar collega's hebben gesuggereerd dat het gaat om een beeldje van Harihara, de schizofrene hindoestaanse god, half Vishnu en half Shiva. Maar de geprononceerde zon achter het hoofd en de gravures van verschillende maanstanden op het lichaam hebben mij overtuigd van een trans-pacifische connectie."

   Kritische vragen over een mogelijke fatale uitwisseling van besmettelijke ziektes pareerde hij met de boodschap dat de Indo-Aziatische sites dezelfde ouderdom hadden als de Valdiviaanse in de kustregio van Ecuador en dat er volop aanwijzingen waren dat het om een strikt vegatarische cultuur ging. Skulpturen en bouwwerken waren trouwens niet gevoelig voor ziekteverwekkers. 

   De recente vondsten, zegt hij verder, bevestigen opnieuw wat al enige tijd werd vermoed. Namelijk, dat er ver voor onze jaartelling niet alleen migraties vanuit Azië naar Amerika plaatsvonden, maar dat er ook in tegengestelde richting werd gereisd. Padmavathy sluit een culturele uitwisseling tussen India en Zuid-Amerika dan ook niet uit. Nader onderzoek moet uitwijzen om welke periode het precies gaat. 

 









Bron: The Times of India, 4 december 2011.