L & B: ROOD                     KLEUR BEKENNEN

 

 

Serieus, er zijn plannen voor de bouw van een 'rode wijk' in onze mooie stad. Aan de noordzijde, in het groen van het voormalig militair complex, moet binnenkort een 'veilige leefgemeenschap' verrijzen voor roodharige mannen, vrouwen en kinderen. Burgemeester Brandanus, zelf afkomstig uit een rood nest, vindt het een goed idee. “Een tolerante stad is blij met een rood getto binnen zijn stadsgrenzen”, heeft hij laten weten.

Het initiatief komt van makelaar Tino Raben en projectontwikkelaar Geels. Raben: ”We onderzoeken op dit moment de behoefte om op basis van haarkleur in een aparte wijk te willen wonen, zoals dat ook voor studenten en ouderen gebeurt.” Daarvoor gebruiken ze onder meer een enquête met vragen en stellingen als: “Een woonwijk specifiek voor de 'rode doelgroep' zorgt voor segregatie en is daarom onwenselijk”; “Woont u het liefst in een buurt met mensen met dezelfde haarkleur of liever in een buurt met een mix tussen mensen met blond, donker en rood haar?”; en “Ik voel me regelmatig onveilig in mijn eigen woonomgeving vanwege mijn haarkleur.”

Als zich veertig tot vijftig gegadigden melden kan volgens de makelaar de bouw beginnen.

Projectontwikkelaar en makelaar wijzen op aanhoudende discriminatie van roodharigen en pesterijen tegen hen. Ze verwijzen ook naar een onderzoek van het CBS dat vorig jaar meldde dat roodharigen zich vaker onveilig voelen dan blonde, bruin- en zwartharige mensen, vooral in de omgeving van vmbo-scholen en winkelcentra (!). “Als gevolg hiervan lijkt er behoefte aan een eigen wijk, aldus de initiatiefnemers, die menen dat zo'n buurt “een groter gevoel van sociale samenhang en geborgenheid geeft.”

De selectie van bewoners is overigens niet zeer streng, zegt makelaar Raben. “Ik ga niet discrimineren. Als een blondje per se in deze wijk wil wonen, ga ik niet zeggen dat dat niet mag.”

 

vrij naar Arjen Schreuder in NRCHandelsblad, 18 juni 2014